Sunday, 17 November 2013

BERHATI-HATI MENJAGA MATA DAN HATI


Bermula dengan perbualan biasa, bergurau senda, percampuran barisan semasa membeli makanan di kantin atau gerai-gerai jualan, percampuran jantina dalam setiap aktiviti yang dijalankan dan sebagainya itu adalah permulaan kepada pergaulan bebas.

Pada mulanya, pandang-memandang. Lama-kelamaan, memberi kesan ke dalam hati kerana pandangan mata merupakan busur panahan dari iblis. Rasulullah bersabda yang bermaksud :“Panahan mata itu merupakan satu daripada sekian anak panah..”



Pandangan pertama adalah anugerah atau lebih tepat lagi dikatakan sebagai ‘lampu hijau’. Manakala pandangan kedua adalah ‘lampu kuning’. Dan pandangan yang ketiga pula merupakan ‘lampu merah’. Jika lebih daripada itu, maka berlakulah maksiat yang dinamakan sebagai ‘zina mata’.

Pandangan yang berulang-ulang adalah suis utama yang menyalakan api rindu. Bagi mereka yang memandang dengan sepintas lalu, sangat jarang dan kecil peratus hatinya terusik ataupun untuk jatuh hati. Ibn Qayyim memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi. Antaranya, hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya, lebih kepada perbuatan mata meliar. Pandangan dan renungan mata adalah jalan yang menuju kepada kesedihan dan keresahan.


Dalam hal ini, Ibn Qayyim menyatakan : “Orang yang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak ditimpa pelbagai kerosakkan. Barang siapa yang terjatuh ke dalamnya, maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa. Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya”.


Masa remaja adalah masa yang penuh dengan gelora perasaan kerana masa remaja merupakan transisi menuju ke alam dewasa. Remaja dan cinta memang tidak dapat dinafikan lagi. Perasaan ingin menyayangi dan disayangi itu sentiasa ada dalam setiap sanubari remaja.

Islam tidak mugkin menyekat fitrah manusia yang sememangnya ingin menyayangi dan disayangi. Untuk apa Allah menciptakan manusia berfitrah seperti sedia ada jika manusia diperintahkan untuk membunuh fitrahnya itu? Ajaran Islam telah diturunkan oleh Allah untuk memasang bingkai agar kemahuan manusia itu dapat disalurkan dengan cara yang terbaik.

Selain itu, Islam menutup rapat jalan kemaksiatan dan membuka seluas-luasnya jalan menuju ketaatan serta memberi dorongan kuat ke arah pelaksanaannya. Percintaan dalam Islam hanyalah selepas termeterainya sebuah ikatan pernikahan antara dua insan, iaitu setelah bergelar suami isteri. Satu-satunya ruang cinta yang diredhai Allah ialah cinta selepas diijabkabulkan.


Rasulullah juga mempunyai perasaan menyayangi dan disayangi. Cintanya pada Siti Khadijah, isteri baginda melalui ranjau perjuangan. Siti Khadijah lah yang telah banyak memberi perangsang kepada baginda. Kasih sayang Siti Khadijah telah menyelimuti hati baginda ketika keluh kesah.

Islam sama sekali tidak menghalang rasa kasih sayang itu. Buktinya ditunjuk melalui Rasulullah SAW. Baginda menangis ketika Siti Khadijah pergi meninggalkan alam ini sehinggakan tahun pemergian Siti Khadijah dikatakan tahun berkabung (berduka cita). Berkasih sayang itu fitrah. Memang tidak salah. Tapi janganlah sampai melanggar batas-batas yang disarankan oleh agama kita. Andai benar cinta dan sayang, pasti kita mahu diri dan pasangan sama-sama berkasih sayang di Syurga-Nya kan? Jadi, peliharalah! Agar jodoh kita juga terpelihara. Jangan sesekali biarkan Syaitan ketawakan kita di Neraka.


TAMAT.
Thanks for reading :)







Friday, 15 November 2013

Pengenalan







Assalamualaikum sahabat sahabat sekalian...
apa khabar??
Untuk pengetahuan kalian. Ini ialah blog rasmi BADAR AL FAROUQ MRSM MUAR.

mesti kalian tertanya-tanya kan what badar al farouq stands for? What its mean?

Well, BADAR AL FAROUQ stands for Badan Dakwah Dan Rohani  sesi 2013/2014 yang berperanan menerapkan elemen penghayatan Islam, mendekatkan Islam, melakukan amar makruf nahi mungkar kepada pelajar-pelajar Maktab Rendah Sains MARA Muar. Dengan adanya jawatan BADAR ini jugalah, kami ahli-ahli BADAR melakukan tanggungjawab mencegah kemungkaran dan berdakwah dengan lebih efektif.

Habes tu apa kaitan dgn al farouq? hurmmm.. Kami ahli BADAR yang ingin menggunakan nama tersebut.... Kerana Al Farouq means pemisah antara hak(pemahaman yang benar) dan batil (pemahaman yang salah). Kami ahli2 BADAR tidaklah sebaik mana... tapi kami berusaha untuk berdakwah berlandaskan Al-Quran dan Al-Sunnah. Kami juga akan berusaha untuk memberi sandaran yang jelas hingga terlihat mana pemahaman yang benar dan mana pemahaman yang salah. Hopes all of you can support BADAR al Farouq tidak kiralah pelajar itu pelajar maktab atau luar maktab.:)


BADAR al Farouq merupakan ahli-ahli BADAR yang baru dilantik untuk menjalankan tugas sepanjang tempoh semester dua 2013 hingga semester satu 2014 tahun hadapan menggantikan BADAR Warrior. Ahli- ahli BADAR terdiri daripada tingkatan 1,2 dan 4. BADAR al Farouq terdiri daripada ahli-ahli Majlis Tertinggi dan tujuh lajnah utama iaitu lajnah Izbah, lajnah Tarbiyah, lajnah Musolla, lajnah Kesenian Islam, lajnah Komunikasi, Lajnah Nazhofah dan last but not least, lajnah Akademik.


Okay. lajnah Izbah ialah lajnah disiplin di mana  ahli-ahli BADAR lajnah Izbah akan berusaha menjaga disiplin pelajar-pelajar MRSM Muar dan juga disiplin ahli2 BADAR sendiri. Pendek kata, lajnah Izbah ni macam cikgu disiplin lah. haha. BADAR lajnah Izbah ni selalunya garang2. Jangan main-main dengan mereka. Haha. Next, lajnah Tarbiyah. Apa itu tarbiyah? Tarbiyah ialah cara ideal dalam berinteraksi dengan fitrah manusia, baik secara langsung melalui kata-kata maupun secara tidak langsung dalam bentuk keteladanan, sesuai dengan sistem dan peringkat khusus yang diyakini untuk memproses perubahan dalam diri manusia menjadi lebih baik. Faham kan? pendek kata,  lajnah Tarbiyah ialah lajnah bimbingan. BADAR lajnah Tarbiyah yang membimbing pelajar-pelajar ke arah lebih baik melalui nasihat dan sebagainya. After that, lajnah Musolla. Seperti yang kita sedia maklum, Musolla ialah surau atau tempat sembahyang. Surau kita ialah Surau An-Nur. So, BADAR lajnah Musolla ini akan menjaga kepentingan surau, menyediakan kemudahan di surau seperti Al-Quran dan sebagainya untuk digunakan oleh semua warga maktab.. Then, Lajnah Kesenian Islam. Dah nama pun,, kesenian. Sudah semestinya Badar lajnah Kesenian Islam ini akan menguruskan hal-hal yang berkaitan kesenian Islam. Macam, buat tulisan khat, mencantikkan board BADAR, design baju BADAR and lain-lain. Lajnah Kesenian Islam inilah yang menunujukkan kepada semua betapa indahnya ISLAM. Seterusnya, lajnah Komunikasi. Lajnah inilah yang berurusan hal-hal berkaitan communication skills. Maksudnya, lajnah ini yang update blog, buat group BADAR dan macam-macam. Dengan lajnah inilah,  ukhwah antara BADAR lebih bersatu. Lajnah ini juga berperanan mendekatkan hati BADAR dengan pelajar. Selepas itu, lajnah Nazhofah yang bermaksud kebersihan. Sesungguhnya, kebersihan itu separuh dari iman.  Jadi, lajnah inilah yang berperanan  mengetuai kebersihan surau supaya sentiasa bersih untuk kegunaan warga maktab. Last but not least,  lajnah Akademik. Lajnah inilah yang akan beroperasi mengawal  pencapaian akademik ahli-ahli BADAR supaya terus seimbang. Lajnah ini juga yang berperanan meningkatkan ilmu pengetahuan tentang Islam kepada pelajar-pelajar.


Tidak ketinggalan juga ahli-ahli Majlis Tertinggi BADAR. Seperti Amir, Amirah, Timbalan Amir yang merupakan wakil BWP Exco Badan Dakwah Dan Rohani, Timbalan Amirah merupakan wakil BWP Exco HELWA, Setiausaha, Bendahari dan Timbalan Bendahari. Amir and Amirah ketua kami. Timbalan Amir dan Timbalan Amirah mewakili BWP. Setiausaha membuat laporan, mencatit setiapa kali perjumpaan BADAR diadakan. Bendahari dan Timbalan Bendahari mengutip, menjaga duit BADAR.


Walaupun setiap BADAR mempunyai jawatan dan tugas yang tersendiri, tetapi kami tetap membantu antara satu sama lain. Setiap BADAR bergotong-royong membantu Lajnah Nazhofah membersihakan surau setiap kali hari Ahad. Setiap BADAR membantu lajnah Izbah menjaga dan mengawal surau daripada terlalu bising setiap hari antara Maghrib hingga Isyak. BADAR membantu Lajnah Komunikasi update blog. ITULAH UKHWAH KAMI, TANGGUNGJAWAB KAMI MEMBANTU SATU SAMA LAIN. UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA :)

InsyaAllah, ukhwah kami kuat
Gambar nie baru macam bersedia sikit..
Apabila BADAR posing.. haha. Bukan main beria semua. Enjoy.

Badar muslimah ayu jek kan?? Haha. :)
Again :)
Setiausaha BADAR, Jannah Sahar and Timbalan Amirah BADAR, Adibah Rosli.
HAI :) Assalamulaikum
BADAR F4 Muslimah
Yg pakai spec tu Amirah BADAR AL FAROUQ, Nur Saadiah Ismail.. Yg baju hijau AJK lajnah Izbah, Wan Najwa Raihani.
Kak Farain Syuhada, Amirah BADAR Warrior, Yang baju coklat tu Kak Ain Sofia, Timbalan Amirah BADAR Warrior.
Annisyah Zeidun, Duta Cool Blog, HAHA. dengan Farwizah Rahman, BWP Exco HELWA Lower Form.
                                                 
Apabila BADAR AL FAROUQ dan BADAR WARRIOR bersatu..

 Hurmmm... :)